Informatie over de Kosten Koper in Frankrijk.

 

Bij aankoop van een huis zijn er kosten verschuldigd, in Frankrijk zijn dat de zogenaamde "Notariskosten" (frais de notaire), deze omvatten de overdrachtsbelasting voor de fiscus, en de kosten voor het opmaken van de authentieke aankoopacte door de notaris.


We nemen een voorbeeld van een verkoopprijs van 100.000€ :
Volgens de door de overheid opgelegde tabel bedragen de totale notariskosten 8,7% = 8.700€.
De overdrachtsbelasting is een vast percentage van de verkoopprijs, in 2015 verhoogd tot 5,8%, dus hier 5.800€ voor de fiscus. Blijft over 2.900€ voor de notariële acte, echter van dit bedrag draagt de notaris 483 € tva/btw af aan de fiscus, zodat er voor het opmaken van de acte 2.417€ overblijft voor de notaris.

 

Hoe lager de verkoopprijs, des te hoger is het percentage van de notariskosten, en omgekeerd, hoe hoger de verkoopprijs, hoe lager het percentage van de notariskosten.

 

Vanaf 1 mei 2016 wordt de situatie gunstiger voor de koper, de notaristarieven worden vanaf een verkoopprijs van 150.000€ gedeeltelijk vrijgegeven. De notaris mag dan tot 10% korting geven op zijn gedeelte boven de 150.000€. Bij een verkoop van 200.000€ bedraagt deze korting van 10% 30 €, dus geen echt voordeel voor de koper ! Bovendien, en dat verbaast ons niet, zijn de notarissen hier fel op tegen.

 

Daarnaast, en dat is wèl interessant voor een koper, mogen de notarissen voor "kleine verkopen", bv een postzegeltje land van de buurman van 500€, maximaal 10 % van de verkoopprijs rekenen voor het opmaken van de acte, met een minimum van 90€. Dit was voorheen ruim 1.000€. We zijn het allen met de notarissen eens dat 90 €, voor het opmaken van een waterdichte juridische acte (25 à 30 uur werk), niet echt kostendekkend kan zijn ! Dus ook hier zijn de notarissen het niet mee eens.

 

Een andere kostenfactor is de makelaarscommissie, die in Frankrijk gebruikelijk in de verkoopprijs is inbegrepen, dus ten laste van de verkoper. Echter als de commissie in de prijs begrepen is betaalt de koper "notariskosten" over de aankoopprijs van het pand inclusief de commissie. Reden waarom wij de koper altijd voorstellen de commissie naar zijn kant te schuiven, zodat hij geen notariskosten betaalt over de commissie, bij het voorbeeld van 100.000€ een voordeel van 5 à 600€.


Ik stel de koper dan voor dat hij met dit voordeeltje de makelaar uitnodigt in een leuk restaurant om de aankoop te vieren, of er spullen voor het huis van te kopen; Het wordt helaas vrijwel altijd de 2e oplossing!

 

Joost Kubbe