Informatie over nutsvoorzieningen in Frankrijk.

Nutsvoorzieningen: Energie

Normaal gesproken krijgt u in uw franse huis 220 volt stroom, getransporteerd door ERDF, en geleverd en gefactureerd door EDF.

(ERDF is zojuist van naam verandert naar ENEDIS, kosten hiervan slechts 25 miljoen €…..)

 

Uw kosten: we gaan uit:

1) van een standaard huis met een 9 kva aansluiting, dan ziet u in een venstertje op uw hoodschakelaar het cijfer 45 (A/h) staan.

2) van het gereglementeerde (door de overheid vastgestelde) EDF tarief.

 

Het basis EDF tarief ''bleu'' (24u hetzelfde) factureert u een jaarabonnement (vastrecht) van 117,20 €, en 15,03 cts per verbruikte kWu. Bij een jaarverbruik van 4.000 kWu en inclusief alle toeslagen, heffingen, belastingen en tva komt dit neer op een totaal bedrag van 60 € per maand, en bij de goedkoopste vrije aanbieder 5 € minder.

Het ''dag/nacht'' tarief van EDF (meestal nachttarief van 23u-07u), jaarabonnement 126,52 € en dag (HP) 16,36 cts en nacht (HC) 11,50 cts per kWu. Bij een jaarverbruik van 2.500 HP en 1.500 HC kWu, komt dit inclusief alles neer op 59 € per maand, en bij de goedkoopste vrije aanbieder 4 € minder.

 

Hiernaast biedt de EDF ook nog het ''tempo'' tarief aan, dat door 3 verschillende dag/nacht tarieven de pieken in het verbruik probeert af te vlakken. Vastrecht/jaar 131,33 €. Verschillende kleuren lichtjes geven aan wat het tarief HP/HC morgen zal zijn : Blauw : 11,47/9,67 cts, wit : 15,85/13,36 cts, rood : 64/24 cts.

 

Voor de rekenaars onder ons, die de rode dagen bij kaarslicht door willen brengen. (Geen vrije aanbieders).

 

Het ''EJP'' tarief van de EDF bestaat nog voor oude abonnés, maar wordt al 18 jaar niet meer aangeboden.

En als laatste bestaat er ook nog een ''sociaal'' EDF tarief, inlichtingen bij de sociale dienst van de Mairie.

 

Aardgas uit een pijp is zeldzaam op het platteland in de Bourgogne, maar er zijn toch enkele uitzonderingen op, als er ergens een hoofdaardgasleiding in de buurt is. Wilt u toch gas stoken dan is een lpg tank bij het huis een (kostbare) oplossing.

 

Nutsvoorzieningen: Water

In de Bourgogne hebben vele dorpen en gehuchten hun eigen bronwaternet, zo uit de natuur, helaas sinds enkele jaren met een (verplichte) chloorpot erop. Is er meer dan één huishouden op een bron aangesloten dan moet in principe een syndicat d'eau opgericht worden (met een chloorpot).

 

De prijs van het water is vaak onverklaarbaar verschillend, gaat u ervan uit, hoe kleiner de gemeenschap hoe goedkoper het water.

 

Als u op gemeentewater en -riolering aangesloten bent, dan betaalt u tweemaal voor het water, in en uit.

 

Heeft u een eigen rioolwaterzuiveringsinstallatie dan betaalt u alleen voor het inkomende water en draagt u zelf de zorg en de kosten voor het uitgaande.

 

Heeft u ook nog een eigen watervoorziening dan betaalt u uitsluitend voor eigen onderhoud en reparatie.

 

In een groot deel van de Nièvre is het geleverde water niet drinkbaar, in principe staat dat in uw aankoopacte vermeld. Toch is dit water al eeuwenlang van precies dezelfde veilige kwaliteit, maar omdat ''Brussel'' de normen voor het drinkwater verscherpt heeft, heeft het water nu een te hoog arsenicum gehalte. Dus is de Mairie in principe verplicht u van (gratis) flessenwater te voorzien ….. (Hier in de Haute marne, Vogezen en de Haute saone is dit probleem mijn niet bekend)

 

Nutsvoorzieningen: Riolering en Spanc

Voor uw franse huis zijn er twee mogelijkheden:

 

1) U bent aangesloten op de openbare riolering, en betaalt voor het zuiveren van uw afvalwater op basis van uw (inkomende) watermeter. Bij verkoop van uw huis dient U een attestation van de gemeente over te leggen dat de rioleringsaansluiting conform is.

 

2) U dient, bij afwezigheid van een openbare riolering, zelf in uw afvalwaterzuivering te voorzien dmv een septictank (alleen zwart = toilet water, ouderwets), of een fosse toutes eaux (zwart + grijs = badkamer en keuken). Deze installatie dient iedere 4 jaar geleegd te worden door een slobberende tankauto, en ook elke 4 jaar gekeurd te worden door de Spanc (Service Public d'Assainissement NonCollectif). Bij verkoop dient het keuringsrapport niet ouder dan 3 jaar te zijn. Een afspraak voor de keuring kunt U maken via de Mairie. Wordt de installatie ''conform'' verklaard (zeldzaam), dan kunt u de komende 4 jaar met een gerust hart gaan zitten. In het tegengestelde geval zullen er kleine of grote werkzaamheden uitgevoerd dienen te worden, afhankelijk van de mankementen.

 

Als eigenaar van het pand bent u verplicht de zaken binnen 4 jaar ''op norm'' te brengen, en als koper van een huis met een mankolieke installatie, binnen één jaar, dat is de theorie van de wet.

 

In de praktijk, als de installatie geen overlast veroorzaakt, vuil water of erger langs de weg of bij de buren, stankoverlast in de buurt, dan zal niemand de reparatie afdwingen, en wordt er na 4 jaar wederom in het rapport geschreven dat de zaak niet conform is.

 

Nutsvoorzieningen: Telefoon, internet, tv

Telefoon (vaste lijn) is overal mogelijk in de Bourgogne. Op internet kunt u zien of uw nummer (of dat van een buurman) éligible is, dat betekent dat U dan kunt gaan winkelen naar een voordeliger abonnement dan via de officiele telefoondienst Orange (ex France Telecom). Vaak is in het abonnement inbegrepen het gratis bellen naar alle vaste nummers in Frankrijk en alle europese landen (soms wel 100 landen)

 

De tijd dat we in het holst van de nacht onze mails met foto's moesten versturen, is gelukkig voorbij, maar in de bourgondische campagne zijn we nog steeds vaak aangewezen op boeren-adsl, dat is de prijs die we betalen voor het leven in deze mooie natuur. Tv per internet is dan ook vaak niet mogelijk, maar de franse overheid heeft beloofd dat iedereen in Frankrijk in 2020 zal beschikken over high speed internet.

 

Op sommige plaatsen is er nog steeds geen internet via de telefoonlijn mogelijk, dan kan internet per sateliet een (ook financieel) redelijke oplossing zijn.

 

Mobiele telefoon geeft afhankelijk van de provider wisselende resultaten qua ontvangstkwaliteit en prijs, informeer bij de buren welke provider de beste ontvangst heeft in de omgeving.

 

Kunt u geen tv via de internetbox ontvangen, dan is voor franse tv vaak een eenvoudige ''hark'' antenne voldoende, goed voor de integratie. Wilt u toch ook van de nl ontbijtshow genieten, dan is een sateliet antenne dé oplossing.


Joost Kubbe,